Toplu taşıma
Toplu taşıma

Merhaba,

Geçen yazımda Körfezin planlamasını yazdığımda, İskeleden Letonya’ya kadar butik oteller ve önlerindeki iskelelerde yat yanaşma yerleri önermiştim. Bu otellerin arkasından geçecek yolda oluşabilecek trafik için ise estetik bir toplu taşım planlamanın doğru olacağını belirtmiştim. Bu konuda dikkati çekecek öneri ve eleştiriler geldi. Açıkcası çok sevindim. Dilerseniz bu defa Fethiye trafiğini konuşalım.

Şu ‘Estetik Toplu Taşıma’ nedir? Önce bundan başlayalım.

Bildiğiniz gibi toplu taşım; otobüs, minibüs, metro, tekne, gemi gibi araçlar ile yapılan bir taşıma türü. Estetik olan ise olanaklı ise elektrikli, kara ve su araçları ile, biraz daha yavaş, çok kişinin sıkış tepiş inip, binmediği, durakları hoş planlanmış çoğunlukla ring seferleri yapan araçlar ile yapılan bir taşıma türü bana göre. Turizm bölgelerinde yapılacak toplu taşımın böyle olması daha uygun olmaz mı? Bu tür taşımın turiste yönelik en güzel ve verimli örneğinin Barselona’da olduğu söylenir. Ben gidip görmedim ama bu konuda epeyce okudum ve giden arkadaşlarımdan dinledim. Kenti gezmek istiyor iseniz bir bilet alıp, gün içinde istediğiniz kadar binip, iniyorsunuz.

Dediğim gibi, bu araçlar çok büyük olmamalı. Bence 12 kişilik olmalı. Bütün yolcular oturarak yolculuk yapmalı. Günlük, üç günlük ve haftalık çok binişli biletler ile binilmeli. Gerektiğinde kredi kartı ile ödeme yapılabilmeli. Yazın yanları açık, kışın ise panoramik pencereleri olmalı. Çok hızlı seyir yapmamalı. Durak araları fazla olmamalı. Binen kişi etrafı seyrederek gidebilmeli. Yani acelesi olmayan insanlar bunlara binebilmeli. Yazın en fazla on dakika, kışın ise en fazla yirmi dakika duraklarda bekleme süresi olmalı. (İdeali yazın 5 ve kışın 10 dakika olması) Bu araçların binen sayısına bakılmaksızın sefer başına paralarını araç sahiplerine Belediye ödemeli. Belediye gerekir ise zarar etmek pahasına bu hizmeti verebilmeli. Sanırım nasıl bir araç hayal ettiğimi anlamışsınızdır. Bir de bu özelliklerde olan bir aracın denizde de olduğunu düşünün. Güzel değil mi?

Peki. Fethiye’nin insanı ne olacak?

Bence gelecek turistlere yönelik planlanan bu araçlardan Fethiye’nin yerleşiklerinin de bütçelerini rahatsız etmeyecek şekilde, aylık ve ciddi indirimli özel kartlar ile yararlanması doğru olacaktır. Böylece Fethiye insanı da Fethiye’nin güzelliklerinden yararlanabilecektir. Böylece pek çok kişi özel aracı yerine bu araçları daha eğlenceli bulup, yeğleyebilecektir.

Bir de bu araçların hatlarının nereler olması da önemli. Bana göre; başlangıçta karadan bir adet ring hattı bu iş için uygun olacaktır. Salı Pazarı kavşağından başlayıp, Atatürk Caddesi üzerinden Letoonya’ya kadar giden bu hat, dönüşte Birinci Karagözler üst yoldan, Abdi İpekçi Yolu, seyir terasları, kale arkası, kaya mezarları, kaya yolu, Çarşı Caddesi üzerinden Salı Pazarı kavşağına bağlanabilir. Bu hattın tarihi ve doğal güzelliğini anlatmayı gerekli bulmuyorum. Ancak bu bölgeler için düşündüğüm bazı ek düşleri bir başka yazıda yazacağımı şimdiden söyleyeyim.

Bu yolun sıkıntılı tek bölümü, ikinci Karagözlerden gelip, birinci Karagözler üst yoluna çıkıştaki yokuştur. Bir zamanlar eski bir belediye başkanımız, ilk seçildiği günlerde bana Fethiye trafiği konusunda düşüncelerimi sormuştu. Neredeyse yirmibeş yıl olmuş. Bu ring hattını ona anlatmıştım ve bu dik yokuşun, ormandan yol alarak yumuşatılabileceğini söylemiştim. Bu söylediğim yere cami yaparak açılabilecek yol çözümünün önünü kapattı ama yine de teknik bir çözüm masraflı da olsa bulunabilir.

Bu ring yolunun olmaz ise olmaz bir şartı var. Salı pazarının olduğu yere çok katlı otopark yapmak gerekir. Aylık ring bileti olan Fethiyeliler otoparktan ücretsiz yararlanabilirler. Bu otopark ve önerdiğim ring yolu, merkezdeki trafiği ciddi olarak azaltabilecektir.

İkinci bir ring denizden olmalıdır. Tekneler karadaki araçlar ile aynı özellikleri taşımalıdır. Bu teknelerin su içinde kalan kısmı fazla olmamalı ve sığ bölgelere de yanaşabilmelidir. Bu tekneler sağlanacak kredi ile mutlaka elektrikli olmalıdır. Güzergahı, Çalıştaki dolmuş teknelerin olduğu yerden başlayıp, Devlet Hastanesi, Fethi Bey Parkı, Restoranlar, Belediye önünde ilk etap tamamlanmalıdır. Süreç içinde bu denizden olan hat Letoonya’ya kadar uzatılabilmelidir.

Karadan planlanan ring hattı bölgesinde otopark fiyatları bu günkünün birkaç katı uygulanmalı ve bu yöntemle insanların merkeze araçları ile gelmesi caydırılmalıdır.

Fethiyelilere bu öneriler ile sıkıntı yaratacağımızı biliyorum. Fethiyeliler bunları yapacak ise Devlet de payına düşeni yapmalıdır. Ring bölgesinde bulunan bütün okullar “okullar bölgesin”e taşınmalıdır. Kaymakamlık, Devlet Hastanesi karşısındaki bu amaçla ayrılmış alana taşınmalı, Belediye ise, Devlet Su İşlerinin olduğu Alana taşınmalıdır. DSİ ve Karayolları şehir dışına taşınmalıdır. Onların kent merkezinde veya merkeze yakın olmalarının kente hiçbir getirisi yoktur. Tersine kente yük olmaktadırlar. (Bu arada söyleyeyim. Karayollarının olduğu alana, gerekirse imar düzenlemesi yapıp, Fethiye merkezinde olabilecek tek beş yıldızlı şehir oteli yapılabilir.)  Aynı mantık ile Jandarma komutanlığının ve Askerlik Şubesinin de planda belirlenen kamu alanına taşınmasında yarar vardır. Yine aynı amaçla eski emniyet müdürlüğü binası da başka yere taşınmalıdır. Atatürk caddesindeki en çok trafik tıkanıklığı bu bölgede olmaktadır.

Diyeceksiniz bunlar köklü çözüm mü? Değil. Ama kent merkezini yıkıp, yeniden yapamayacağımıza göre başka da pek seçenek yok. İlerde Petrol istasyonlarının arkasındaki dolmuş duraklarının olduğu bölgeye de çok katlı otopark düşünmek gerekecektir. Ama hepsi bu kadar. Başka pek bir seçeneğimiz yok.

Eeee, okulları boşalttın, kamu binalarını boşalttın. Oralara ne yapacaksın derseniz, bu da gelecek yazının konusu olsun.

Sevgi ile kalın.

Yorum, görüş ve önerileriniz