Ekoloji ekoloji ekoloji… Ağzımıza sakız olan bu kelimenin anlamını artık hepimiz öğrendik. Ancak yaşamlarımıza empoze etmek için neler yapıyoruz sürdürülebilir ekolojik yaşam formülleriyle dolu bu hayatta aslen değiştirmemiz sorgulamamız gereken düşünce sistemimiz. Konar göçer bir toplum olmamızdan mütevellit yaptığımız işin ardını düşünmeyi atlayabiliyoruz. Ektiğimiz bir tohumun büyümesini hayal edebilirken aldığımız bir kararın veya ürünün sonrasını düşünemiyoruz.
Hazır önümüzde Dünya Biyoçeşitlilik günü ve çevre haftası geliyorken birkaç konuya değinelim. 100 kişiye sorsak bu konuları söyleyince özellikle çevre koruması denilince aklına çöp toplama geliyor. Evet çöpler toplanmalı, etrafa çöp atılmamalı; her yere ağaç, çiçek ekmeli. Ama çevre salt bu konulardan ibaret değil. Şimdi bu konuların arkasına bakalım ve düşümce sistemimizi zorlayalım.
Önce en basitinden başlıyoruz;
Doğa güzel, etrafımız yeşillik ve maviliklerle çevrili. Doğaya gidip rahatlamayı, yemeyi, içmeyi, gezmeyi seviyoruz. Giderken yanımıza acıkacağımız için bilumum şeyler götürüyoruz haklıyız enerjiye ihtiyacımız var. Ve gün sonu yiyecek içecek kaplarımız çoğunlukla çöp oluyor. Kimileri onları nasılsa toplayan var diye orada bırakırken kimisi gönül rahatlığıyla geri dönüşüm konteynırlarına atıyor. Peki ya hiç çöp üretmeden gidip gelmemiz mümkün mü? Nasılsa geri dönüşüm var, nasılsa çöp toplayan görevliler ve gönüllüler var diye çöp çıkarmak ve onları ilgili kutulara atmak yeter mi sizce? Bu sizi çevreci veya doğayla uyumlu bir yaşantıya sahip yapar mı? Kullandığımız plastikler ve çöp olacak sair kaplar kağıtlar üretilirken ne kadar enerji harcandı? Bunların üretim koşulu nedir? Ger dönüşüm esnasında ne kadar enerji harcanıyor, geri dönüşebiliyor mu ne kadar bilgi sahibiyiz?
Suyu plastik şişe yerine matarada taşımanın, sandviçleri evde yapıp beze sarmanın ve çok kullanımlık bir kapa koymanın ilk etapta basit ama sonra atacağımız her adıma etkisini düşünmek ister misiniz?
Evet sitem bizi kolaya ve tüketime alıştırıyor. Yeni trend ekoloji ve geri dönüşüm içinde de bir sarmala sokuyor. Sitemin istediğini almaya, tüketmeye ve atmaya devam ediyoruz. Ekoloji ekoloji ekoloji diyoruz. Gerçek bir sürdürülebilir ekolojik yaşama bir de sorgulayarak bakalım. Saksıyı çalıştıralım 🙂