BİRİ İKLİM KANUNU MU DEDİ? 2 – GÖRKEM GÖKTAŞ

Halen tasarı halinde bulunan karbon piyasası için düzenlenmiş, Avrupa İklim Kanununa göre şekillenen İklim Kanunumuzu tartışırken; Oxfam ile Stockholm Çevre Enstitüsü, The Guardian gazetesinin iş birliğinde ‘Büyük Karbon Uçurumu’ başlıklı araştırma raporunu 20 Kasım 2023 tarihinde yayınladı[1].

Bir önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi sermaye için İklim demek Karbon demek; karbon demek sermaye demek. Son açıklanan rapor ve bazı milyarderlerin savunması ise bize bu durumu yine göstermiş oldu. Çoğu milyarder şirketlerinde, internet sitelerinde karbon ayak izinin azaltılmasına vurgu yaparken harcadıkları karbon ise tüm karbon emisyonunun yüzde 50’den fazlasından sorumlu. Dünyanın en zengin %10, tüm karbon emisyonunun %50’sinden sorumlu. Ki bu zenginlik çoğu devlet bütçesinden daha fazla.

??????????????????????

Türk Dil Kurumunda İklim; havayuvarı olaylarının, yeryüzünün herhangi bir yerinde ortaklaşa olarak gerçekleştirdikleri etkilerin uzun yılların ortalamasına dayanan durumu olarak tanımlanırken; Wikipedia’da ise bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır.” şeklinde tanımlanmıştır.

Bir düzenleme yaparken üstelik ismini de tek bir terimle sınırlandırmış iken salt ona etki eden bir sebebe odaklanmak her zamanki gibi olayın bütününü kaçırmak demek. Gönül değil mantık isterdi ki adına “İklim” koyacağımız düzenlemeyi gerçekten iklimle, iklime ilişkin değerlerle, işin felsefesiyle, olması gerekenle dolduralım. Sonra ona bağlı yönergeler, kanunlarla alt başlıkları düzenleyelim. Ancak Oxfoam’ın yayınladığı raporda da görüleceği üzere büyük bir haksızlık ortada ayan beyan duruyor.

Dünya nüfusunun 2023 yılı için 8 Milyar 10 Milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. Oxfam’ın araştırması, 125 milyarderin yatırımlarından kaynaklanan emisyonların milyarder başına ortalama 3,1 milyon ton olduğunu ortaya çıkardı. Bu, dünya nüfusunun en alttaki %90’ının yarattığı ortalama emisyondan bir milyon kat daha fazladır. (1) 

Filler halay çekerken altta çimen kadar değerimiz yok! Bir etkimiz var mıdır? Kısmen rastgele gireceğiniz karbon ayak izi hesaplama sitesinde alacağınız sonuç sizi kendinize suçlu hissettirecektir. Bir nebze doğru olsa da yaşadığımız hayata dair yaptığımız seçenekler gerçekten bize ait olmadıkça, bilinçsiz toplumlar yaratılmaya devam ettikçe, bir kısmımız daha çok üzülür, daha çok hastalanır, daha çok yoksullaşır, daha çok aç kalır.

Oturduğumuz yerden sistemi değiştirmeye bir etkimiz olur mu bilmem ama fikirsiz, düşüncesiz, eylemsiz kalmaktansa bir tercih yapmak ve bunu yaymak illaki bir yerlerde ses olur. Çok şevk almak isterseniz bakınız “Greta Thunberg”

Ne olursa olsun, Havanız her daim sağlıklı olsun!

[1] https://www.theguardian.com/environment/2023/nov/20/twelve-billionaires-climate-emissions-jeff-bezos-bill-gates-elon-musk-carbon-divide?CMP=Share_iOSApp_Other


 

Yorum, görüş ve önerileriniz