KEŞKE BÖYLE OLSAYDI – 8 – BİROL GANİOĞLU

Fethiye’de yenileşmeyi ve değişimi konuşuyorduk. Belediye binası, Kaymakamlık binası ve Özer Olgun Kültür Merkezi binalarını bir bütün olarak düşünürsek neler yapılmaz ki?

Kültür Merkezinin üst ve arka tarafına sıkışmış pek çok kurs ve kültürel etkinlik var. Belediye’ye bağlı kurslar açılıyor. Bunları Belediye binasına taşısak, insana ve sanata yakışır bir ortamda eğitim ve kültür çalışmalarını sürdürseler iyi olmaz mı? Fethiye’nin çeşitli yerlerine dağılmış kültür dernekleri var. Bunların bazı eğitim programları da bu binada düzenlenecek çok amaçlı salonlarda düzenlenebilir. Bu binada daha pek çok yeni fikirler gerçekleşebilir.

Belediye’nin pek bilinmeyen bir etkinliği var. Lanquage Café. Kültür merkezinin kütüphane tarafında üst kata, o saatlerde belirlenen dil üzerinden sohbetler yapılıyor ve katılımcılar dillerini geliştiriyorlar. Fethiye’de yaşayan pek çok yabancı buraya gelip, sohbet ediyor. Bence Belediye binasının çatı katı böyle bir amaç için kullanılabilir. Bir bölümünü de sanat kahvesi olarak işletme haline getirmekte yarar olacağını düşünüyorum. Bu işlerin nasıl olabileceği, nasıl yaygınlaştırılabileceği konusunda kafa yormak gerekir. Ama olmayacak şey değil.

Belediye binasının altındaki supermarkete kafayı takmış pek çok arkadaşım var. Ben bu konuda onlar kadar katı değilim. Bu supermarket bence kalabilir. Ancak bu yerin gelirinin yalnızca binadaki kültürel çalışmalar için kullanılacak bir fon için ayrılması koşulu ile onların yerlerinde kalmalarına sıcak bakabilirim. Sizce de bu kabul edilebilir mi?

Gelelim Kaymakamlık binasına.

Fethiye’nin bir nikah salonu yok. Kültür Merkezinin tepesinde Evlendirme Memurluğu var. Kovitten bu yana kolayını da buldular. Açık alanda resmi ama göstermelik bir nikah kıyılıyor. Vazgeçtim gelin ve damadı. Katılanların içine sığıyor mu acaba? Kaymakamlık binasının altında, girişte, denize doğru bir alan bu iş için ayrılsa nasıl olur? Yandan ayrı bir kapı ile girilir. Gelin arabası ve davetiyesini gösteren konukların araçlarının parkı için iki saatliğine ücret alınmaz. Böylece Belediye de yeni evlenenlere böyle bir jest yapmış olur. Nasıl? Bunu bir düşünün isterseniz.

Kaymakamlık binasının önemli bir bölümünün bence FETAV’a verilmesinde yarar var. FETAV, Fethiye’de bir çatı örgüt. Birçok kültürel etkinliğin, eğitim programlarının yanısıra bünyesinde Fethiye’de yaşayan yabancılardan oluşan yardım yapılarını da kapsıyor. Bu binada, gelirleri eğitime, sağlığa, sokak hayvanlarına yönelik harcanmak üzere zemin katta ikinci el dükkanları açılabilir. Fetav’a ortak olan derneklere ofis verilebilir. Kültür ve eğitim amaçlı kurslar açan derneklere çok amaçlı salonlarda yer sağlanabilir. Zemin kata sanat amaçlı sergilere de daha uygun bir çok amaçlı salon da yapmak olanaklı olabilir.

Yeşil Üzümlü’lü, Fethiye aşığı, Ceyhun İrgil’in açılması için katkı vereceği müze için de bu binalarda yer sağlayabilir. Hiç harcama yapmadan Fethiye’nin bir müzesi daha olmasına ne dersiniz?

Gelelim Özer Olgun Kültür Merkezi’nin düzenlenmesine. Öncelikle akustiğinin düzeltilmesi gerek. Ben bir ara bu konuya kafayı taktım ve Merkezin mimarı ile haberleştim. Akustik ile ilgili sıkıntıları anlattım. Kıbrıs’ta bir üniversitede ders veriyordu. Bu konuda hazırlanacak bir proje için olumlu yaklaşacağını, yapılacak bir tadilat için telif talebinde bulunmayacağını, belki birkaç defa Fethiye’ye gelmesi gerekeceğini, ulaşım ve konaklama sağlanması halinde başka bir beklentisi olmayacağını söyledi. Konuyu o zamanki Başkana aktarttım. Başkan, o mimardan çok sıkıntı çektiğini, onun ile tekrar karşılaşmak istemediğini, söylemiş. Yani o günlerde bu olanağı kaçırdık. Ama bu işe soyunulur ise, yine yardımcı olmaktan mutlu olurum. Belki böylece kokteyl salonu ve geniş lobisi, uygun sahnesi, kulisi olan bir salonumuz olabilir. Belki de hiç ses düzeni olmadan orkestaraları dinleyebiliriz. Bu çalışma sırasında, açık anfinin de güneşe ve yağmura karşı korunması sağlanıp, daha fazla kullanılabilir hale gelmesi olanaklı olabilir. Açık anfinin sahne arkasındaki bölümde bence çok önemli bir kütüphane var. Bu kütüphane büyütülebilir. değil.

Eveeet. Gelecek yazıda daha Doğu’ya gidip, Eski Otelcilik okulu, Ortaokul, Meslek Liseleri, Müze, Halk Eğitim Merkezi binalarının olduğu bölüm ile Kaya yolu konusundaki düşüncelerimi yazayım diyorum.

Bu arada; bu köşe konuk ağırlamak üzere kuruldu. Benim dışımda kimse yazı yazmıyor. Yok mu kimsenin Fethiye hayali. Hadi yazın da onlar üzerine de konuşalım. Adres kolay: birolganioglu@hotmail.com yazılarınızı bekliyorum.

Sevgi ile kalın.

 

Yorum, görüş ve önerileriniz