Yazı: Canan Yıldırım Tor
Fotoğraflar: FEFSAD Üyeleri
Yelkenciliğin ilk ne zaman ortaya çıktığı bilinmez. İnsanoğlu karadan yolculuk yapmanın ve yük taşımanın zorlukları ile karşı karşıya kaldığında su üzerinde yol almak için kafa yormuş olmalıdır. Eski zaman bilimcileri ilk denizci ulusların Fenikeliler ile Mısırlılar olduğunu söyler, zamanımızdan 3 bin yıl önce yelken kullanıldığı bilinir. O zamanlara ait kaya resimlerinde yelkenli tekne çizimlerine rastlanmıştır.
İnsanoğlu ilk başta ağaç gövdeleri ve kamışlardan yapılma sallar ile su üzerinde ilerlemeyi gerçekleştirmiştir. Doğanın büyük gücü rüzgârdan yararlanmayı öğrendiğinde tekne gövdesine rüzgârı tutan bir yüzey eklemiş, yelken ortaya çıkmıştır. Buharlı gemiler geliştirildikten sonra yelken bir zorunluluk olmaktan çıkar, bir spor ve keyif aracı olarak varlığını sürdürür.
Yelken, en yaygın su sporlarından biridir, küçüklü büyüklü çeşitli sınıflardaki teknelerle yapılır. Çocuklar için ilk yelkenli tekne sınıfı, optimist sınıfıdır. Optimist, batmaz özelliği, boyutları, yelken seyrine uygunluğu, kolay anlaşılabilen donanımı ve basit armasıyla çocukların denizi sevmesi için kullanabilecekleri en ideal deniz araçlarından biridir. Bu sınıf 6-7 yaşındaki çocukları yelkenle tanıştırmak ve 15 yaşına kadar yarışmalarını sağlamak için tüm dünyada rakipsiz şekilde yayılmış bir sınıftır. Optimist, tek kişiliktir ve çocukları yelkene başlatmak için kullanılan en güvenli teknedir. Optimist ana direk, yelken, bumba, salma, dümen ve 3 adet yüzdürme balonuna sahip, kibrit kutusu şeklinde bir yelkenlidir. Boyu 2.30 metre, genişliği ise 1.13 metredir. Teknenin kaldırma kapasitesi 90 kilodan fazladır.
Köpüklü sularda uçarcasına yol alan yelkenlileri fotoğraflamak için Karagözler’e yollandık. FEFSAD olarak yelken kulübünün kapısını çaldık. 2019 yılında kurulan Fethiye Yelken Kulübü’nün amacı, çocukları ve gençleri yelkencilikle buluşturmak, denizcilikle tanıştırmak ve bu sayede onlara rekabeti, ekip arkadaşlığını, dayanışmayı ve takım çalışmasını öğreterek ilerdeki yaşamlarında hızlı ve doğru karar verebilen başarılı bireyler olmalarına katkıda bulunmak olarak belirlenmiş. Fethiye Körfezi’nde gerçekleşen antrenmanda optimist yelkenci çocuk ve gençleri fotoğrafladık. Çok hoşumuza gitti çalışmaları. Pek çok çocuğun ve gencin dijital dünyaya hapsedildiği günümüzde bu etkinliğe gönül vermelerini takdir ettik. Tabi bu takdirin bir kısmı ailelere ve diğer kısmı da bu sporu severek yapmalarını sağlayan ve onları motive eden antrenörlerine. Bizi teknelerine alıp fotoğraf çekmemizi sağlayan Ali Osman Ayan ve Hüseyin Tarakçı antrenörlere çok teşekkür ederiz.
Fotoğraf: Canan Yıldırım Tor
Fotoğraf: İrfan Karaahmet
Fotoğraf: Kemal Hakkı Tor
Fotoğraf: Mithat Erdoğan
Fotoğraf: Şenay Başıbüyük