Masalı Kim Dokur” sergim beşinci kez Akyaka Nail Çakırhan Sanat ve Kültür Evinde açılıyor. Ürünlerin satışından elde edilecek gelir Kaf Kollektifine bağışlanarak depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamakta kullanılacak.
Masallar, dokunarak çoğalıyor. Nice dokuyan kadınlara..

MASALI KİM DOKUR?: Masalın Giysisi, Giysinin Masalı – Sergi, Masal Anlatımı

Biz masalcılar, “masalın ipi”nden bahsederiz. Masalın ipi, sözcükleri birbirine bağlayarak herkesi içine alan bir doku, bir giysi oluşturur.

Bazen bütün hayatımı, bölük pörçük parçaları birleştiren onlara anlam katan bir ipe dizilmiş olarak hayal ederim. Sanki bir teyel ipi, ben de dünyayı dikip birleştirerek hayal ederken arkamda hikayeler bırakan bir iğne gibiyim. İpliğim bazen başkalarının dikişini de keser; bir ip, dolana dolana bütün dünyayı yeni hikayelerde birleştirir, sanki yaşamak dikiş dikmektir, dikiş dikmek bir hikaye anlatmaktır.

“Asıl mucize, eğiren her kadının önündeki biçimsiz kitleden ortaya bir ip çıkarmasıdır, böylece dünyayı birleştiren malzeme oluşur, balık ağı da, gecelik de ondan yapılır.” Dokuyan ya da anlatan kadın, biçimsizlikten biçim, parçalardan süreklilik, bölük pörçük olaylardan hikaye ve anlam doğurur. Yani anlatıcı da eğiren ve dokuyan biridir ve hikaye, yaşamlarımız arasında dolanarak bizi hem birbirimize hem de geçmemiz gereken yollar gibi görünen amaç ve anlama bağlar. İmgelerle dokunan hayal gücümüz herşeyi giydirir.

Çocukluğumdan beri giysilerle uğraşmayı, dikişle bir şeyleri birbirine bağlamayı, renk renk dokumayı, giyinmeyi giydirmeyi sevmişimdir. Şimdi büyüdükçe ve dokumanın, birleştirmenin, giydirmenin farklı anlamlarıyla karşılaştıkça, tüm dünyaya kocaman renk renk bir barış giysisi dokuyasım var. Çok yakışırdı değil mi, masallar da bunu anlatıyor zaten; farklılıkları, değişik renklilikleri bir arada tutacak bir iyilik ipliğini, bir hoşgörü giysisini…

Masallarda buluşmak üzere..
Günnur Başar

Yorum, görüş ve önerileriniz