Her canlının güvenilir ve erişilebilir, nitelikli ve ekonomik içme suyuna evrensel ve eşit biçimde erişiminin güvence altına alınması,
Ekonomik ve nitelikli içme suyu temini için, Ören Çaygözü kaynağı tahsis miktarının (1000 l/s) şebeke başlangıcına kadar iletimini sağlayan isale hattının daha nitelikli ve modern iletim araçlarıyla değişimi sağlanmalıdır.
Çaygözü kaynağında nitelikli su var iken kuyulardan temin edilen niteliksiz suyun içme ve kullanma suyu olarak şebekeye alınmasından vaz geçilmelidir.
İçme ve kullanma suyu şehir şebekesinin bazı bölümlerindeki asbest boruların ivedi değişimi sağlanmalıdır.
Su, temel bir insani haktır ve suyun kullanım bedeli Fethiye özelinde en fazla işletme giderleri ile sınırlı kalmalıdır.
Olası şiddeti yüksek deprem sonucu içme suyu kaynaklarında oluşabilecek su kaybına karşı alternatif su tedariki sağlanması ve ana iletim alt yapısının hazırlanması,
Fethiye ilçesi deprem etkisi altındadır. Olası şiddeti yüksek deprem sonucu içme suyu kaynaklarında oluşabilecek su kaybına karşı alternatif su tedariki sağlanması ve ana iletim alt yapısının hazırlanması gerekmektedir.
Güvenilir şekilde yönetilen arıtılmış atıksu ve kanalizasyon hizmetlerini kullanan nüfus oranının arttırılması,
Kanalizasyon sistemi olmayan mahalle veya bölgelerde mevcut foseptikler sızdırmasız hale getirilmelidir. Bu atık sular sızarak yeraltı ve taban sularına karışarak kirlenmesine neden olmaktadır. Bu sular topografya gereği dolaylı yollarla veya yoğun yağışlarla taban suyunun yükselmesi sonucunda drenaj kanalları ile Fethiye Körfezine taşınmaktadır.
Kent kirliliğini azaltarak, çöp boşaltmayı ortadan kaldırarak, zararlı kimyasalların ve maddelerin salımını en aza indirgeyerek, arıtılmamış atık su oranını asgari seviyeye indirerek, geri dönüşümü ve güvenli tekrar kullanımı artırarak su kalitesinin yükseltilmesi,
Arıtma tesisinden çıkan ve Murt Deresi Taşkın Koruma Tesisine bırakılan su, park alanlarında ve refüjlerde bulunan yeşil alanların sulama suyu olarak değerlendirilmelidir.
Murt deresi iki kenarında bulunan ağaçların yıllık bakımının yapılması gerekmektedir.
İlgili kurumların bilimsel, sürdürülebilir, uyumlu çalışmalar yapması ve olası can ve mal kaybının önlenmesi,
Belediyenin, imar alanından geçen dereleri Devlet Su İşleri’nin hazırladığı ıslah projelerine uygun olarak dere proje güzergahı kamulaştırma ve sonrasında inşa edilen tesisin devrini alması gerekmektedir.
İmar alanlarından geçen bazı derelerin proje kesitlerinin imar planlarında dikkate alınmaması nedeniyle bu derelerin mansap bağlantıları yoktur veya proje kesitinde değildir. Bu derelerin proje kesitinin sağlanması için imar planında çalışmalar yapılmalıdır.
Geçiş amaçlı dere ve kanal güzergahlarına konan kutu menfez ve benzeri yapıların dere kesitini koruyan kapasitede olması sağlanmalıdır.
Dağları, ormanları, sulak alanları, nehirleri, akiferleri ve gölleri kapsayan su ekosistemlerinin korunması ve korunamamış ise eski haline getirilmesi,
Dere üst havzalarında yetersiz bitki örtüsünden dolayı oluşan erozyonun önlenmesi amaçlı ağaçlandırma, bitki örtüsü geliştirme, yamaç ve oyuntu ıslahı tesisleri yapılmalıdır.
Fethiye ovası drenaj alanı içerisinde bulunan orman sahasında erozyon oluşumunu arttıran tıraşlama kesim yapılmamalıdır.
Yerleşim alanlarını tehdit eden taban suyunun kontrol altında tutulması,
Taban suyu etkisi ile bina temel kazılarında biriken suyun doğrudan kanallara veya bağlantılı yol kenarlarında bulunan yağmur suyu giderlerine boşaltılması önlenmelidir.
Kaplamasız olan bu drenaj kanallarının özellikle makinalı temizlikleri aşamasında oluşan şev oyulmaları nedeniyle gereksiz genişliğe erişmeleri iki tarafında bulunan yolların çökmesine neden olmaktadır. Bunun önlenmesi ve görsel açıdan modern bir kent görünümünü sağlayacak bu drenaj kanallarının harçsız taş kaplama veya gabion (fildöfer) kaplama uygulama yapılması doğru olacaktır.
Drenaj kanallarına her türlü atık suyun (foseptik, araç yıkama, çamaşırhane, halı yıkama atık suları) girmesinin önüne geçilmelidir. Ayrıca evsel atıkların atılmaması konusunda tedbir alınmalıdır.
Taban suyu seviyesinin yüksek olduğu bölgede kanalizasyon alt yapısının Fethiye ilçesinin tüm mahallerini kapsaması gerekmektedir.
Akarsulardan veya bağlı kanallardan Fethiye Körfezine gelen her türlü kirliliğin önlenmesi,
Eğimli, taban ve şev oyulmaları oluşan kaplamasız derelerde taş duvar imalatlı, alüvyal malzemeyi tutacak, suyun enerjisini kıracak dere içi ıslah sekileri ve teraslama yapıları yapılmalıdır.
Taşkın koruma tesisleri, dereler, T2 tahliye kanalı, drenaj kanalları ve sulama ve enerji amaçlı isale kanalında düzenli olarak proje kesitini koruyacak şekilde düzenli olarak taşımalı makinalı temizlik çalışmaları yapılmalı, taban ve şev oyulmalarına karşı tedbir alınmalıdır.
Rüsup taşıyan derelerde tersip bentleri yapılmalı, yapılmış ama görevini tamamlamış olanların üst havzasına yenisi yapılmalıdır.
Taşkın koruma tesisi, dere, sulama kanalı, drenaj kanalı ve tahliye kanallarına evsel atık, tarımsal ilaç kutuları, inşaat artığı gibi malzemenin atılması önlenmelidir.
Sanayi sitesi ile araç yıkama, çamaşırhane, halı yıkama ve zeytinyağı tesislerinden gelebilecek atık suların dereler ve drenaj kanallarına boşalımının önlenmesi için düzenli kontroller yapılmalıdır.
Seydikemer Ören mahallesi ve Fethiye Yanıklar mahallesi sınırlarında bulunan balık havuzlarının kapasite arttırımının önlenmesi, başkaca projeye izin verilmemesi, mevcut balık havuzlarının arıtma tesislerinin çağdaşlaştırılması ve işletme koşullarının yapılan sözleşmeler doğrultusunda düzenli kontrolü hatta uzaktan kontrolünün sağlanması ve tesislerin menba ve mansap su analizlerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
Sulak Alanlarımızın Korunması,
Çalış Kuş Cenneti yanından denize bağlantılı Murt Deresinde yapılan makinalı temizlik aşamasında çıkan malzeme bulunduğu yere dökülmemeli mutlaka taşınmalıdır.
Çalış Kuş Cenneti sınırlarını da belirleyen tel çitin bakımı yapılmalıdır.
Uzmanların kontrolünde evsel atık temizliği yapılmalıdır.
Yanıklar mahallesi Karaot mevkiinde bulunan Akgöl sulak alanı ile Kargı Akgöl sulak alanları, sulak alan yönetim planlarına entegre edilerek restore edilmesi sağlanmalıdır.
Tüm sulak alanları besleyen kaynakların kirlilik oluşumu kontrol altına alınmalıdır.
Sulak alanların kurutulmasına neden olabilecek; moloz, çöp, hafriyat dökmek, tarımsal alana veya imara açılmasının önüne geçilecek tedbirler alınmalıdır.
İlgili Kurumlar:
Muğla Büyükşehir Belediyesi
Fethiye Belediyesi
Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü – Aydın
Orman Bölge Müdürlüğü – Muğla
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü – Muğla
Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü – Manisa