FETHİYE KRAL AMİNTAS’A YOL GÖSTEREN TELMESSOS’LU BİR KÂHİN VE O KÂHİNİN BÜYÜK İSKENDER’İ KURTARAN KEHANETİDİR – NACİ DİNÇER

Kâhinler kenti Telmessos… Antik dönemlerin kehanet merkezi… Tarihin babası Heredot, Telmessos’u böyle yorumluyor.

Makedonya Kralı Büyük İskender, Halikarnasos’u ele geçirmesiyle birlikte Perikles’in egemenliği sona erdi. İskender, komutanlarından Nearkhos’u Likya’ya genel vali olarak, Telmessos satrabı Antipatrides’i de görevinde bırakarak Anadolu seferini sürdürdü. Ne var ki Antipatrides bir süre sonra vali Nearkhos’a karşı koydu. Bunu yediremeyen Nearkhos, kurnazca bir planla kenti ele geçirmek istedi. Bir kutlama töreninde, silahlarını müzik aletlerinin içerisine gizleyen müzisyen görünümlü bir grup askerini armağan olarak kente gönderdi. Satrap Antipatrides bu armağandan kuşkulanmadı. Nearkhos’un adamları törenin en coşkulu anında silahlarını müzik aletlerinin içinden alarak Antipatrides’e saldırırdılar. Böylece kentte egemenlik yeniden Helenlere geçti.

Telmessos’un tarihin babası Heredot tarafından “kâhinler kenti” ve “kehanet merkezi” olarak anılmasının bir nedeni de bu kuruluş öyküsüdür.  Büyük İskender’in Doğu Seferine çıkıp, Halikarnasos’u kuşattığı sırada gördüğü bir rüyayı Telmessos’lu bilicilere yorumlatması ile kent kehanet konusunda ünlenmiştir.

Yalnızca İskender mi? Antik dönemlerin birçok ünlü kralları, komutanları güçlerini Telmessos’lu kâhinlerin kehanetleri ile arttırmışlar.

Telmessos, antik çağlarda yaşadığı depremlerle defalarca yıkılıp, harabeye dönmüştü. Tarihsel kaynaklarda belirtildiğine göre, Telmessos’lular İ.S. 141 ve 241 yıllarında yaşanan çok şiddetli depremlerin öncesinde başlarına geleceği kâhinlerden öğrenmiş ve depremler can kaybı olmaksızın atlatılmıştı. Fethiye 1957 yılında çok ağır bir deprem daha yaşadı. Hafif şiddette gerçekleşen öncü sarsıntıların ardından daha kuvvetli bir sarsıntının gelebileceğini sezinleyen zamanın Kaymakamı Nezihi Okuş, kente tellallar çıkartarak binaların terk edilmesini sağladı. Kaymakamın, Telmessos’un ünlü kâhinlerine taş çıkartan sezileri ve uyarıları sonucunda çok fazla can kaybı yaşanmadı.  Kim bilir? Belki de “tarih tekerrürden ibarettir” …

Frigya Kralı Gordios’un kağnısının boyunduruğuna bir gün bir kartal konar. Bunun anlamını öğrenmek isteyen Kral, Telmessos’lu kâhin kızlardan birisine sorar. Kızın verdiği yanıt öyle hoşuna gider ki, onunla evlenir. Bu evlilikten eşek kulaklı oğlu Midas doğar!

Kehanet, günümüzün modern Fethiye’sinde biçimsel değişliklerle sürüp gidiyor. Bakla fallarına, kahve fallarına bakan, avuç içini okuyarak geleceğiniz hakkında karar vermenize yardımcı olmaya çalışanlar, bu yeteneklerini kuşaktan kuşağa el vererek aktarıyorlar.

İnanıp inanmamak size kalmış…

Yorum, görüş ve önerileriniz